פירמוט של מחשב יכול להיות כלי שימושי מאוד שיביא לעבודה מהירה וחלקה יותר, ולחסכון זמן עבודה. חשוב לדעת מתי רצוי לבצע פירמוט למחשב שלכם, ומהם השיקולים של תהליך הפירמוט. כך תוכלו להחליט אם לפרמט או לא, ואם לעשות זאת לבדכם או לשלוח למעבדת מחשבים שתעשה זאת עבורכם.
אם שאלתם את עצמכם מה זה פירמוט מחשב – הנה לפניכם תשובה. פירמוט מחשב מתייחס לתהליך של מחיקת כל הנתונים בכונן הקשיח במחשב, והתקנה מחדש של מערכת ההפעלה. תהליך זה למעשה מאפס את המחשב להגדרות היצרן המקוריות, מוחק את כל הקבצים האישיים, היישומים וההגדרות. פעולה זו נעשית לעתים קרובות כדי לפתור בעיות כגון שגיאות מערכת, הדבקות בתוכנות זדוניות או ביצועים איטיים.
כאשר המחשב עובר פירמוט, כל הנתונים הקיימים נמחקים לחלוטין מהכונן הקשיח, כולל מערכת ההפעלה. משמעות הדבר היא שכל התוכניות, המסמכים או הקבצים המאוחסנים במחשב יימחקו לצמיתות. חשוב לציין שזהו אמצעי דרסטי ויש לעשותו רק כמוצא אחרון, כאשר דרכים אחרות לפתרון הבעיות נכשלו. פירמוט הוא תהליך מורכב הכולל מספר שלבים. ראשית, יש לבצע גיבוי של כל הקבצים והנתונים החשובים, בכדי להבטיח ששום דבר בעל ערך לא יאבד. לאחר מכן, הכונן הקשיח של המחשב עובר ניקוי וכל המחיצות מוסרות. לאחר מכן, מערכת קבצים חדשה מוגדרת, ומערכת ההפעלה מותקנת מחדש.
חשוב להבין שאין לבלבל בין פירמוט לבין מחיקת קבצים. כאשר קובץ נקודתי נמחק (והמחשב לא עובר פירמוט), עדיין ניתן לשחזר אותו באמצעות תוכנה מיוחדת. יחד עם זאת, תהליך הפירמוט מוחק לחלוטין את כל הנתונים בכונן הקשיח, מה שהופך את זה כמעט בלתי אפשרי לשחזר קבצים כלשהם לאחר השלמת תהליך הפירמוט.
מתי כדאי לפרמט מחשב?
ההחלטה אם לפרמט מחשב יכולה להיות לא קלה. עם זאת, ישנם מצבים מסוימים שבהם פירמוט הוא דרך הפעולה הטובה ביותר.
וירוסים
אחת הסיבות לפרמט את המחשב היא אם הוא נגוע בווירוס חמור או תוכנה זדונית שלא ניתן להסיר באמצעות סריקות אנטי-וירוס רגילות. הפירמוט מוחק לחלוטין את התוכנה הזדונית ויבטיח מערכת נקייה.
ביצועים ירודים
סיבה נוספת לשקול עיצוב היא אם המחשב שלכם חווה בעיות תוכנה או ביצועים מתמשכים ירודים, בלתי ניתנים לפתרון. אם ניסיתם שיטות שונות לפתרון בעיות, כגון עדכון מנהלי התקנים או הפעלת אבחון מערכת, והבעיות נמשכות, ייתכן שיהיה צורך בפירמוט – כדי להתחיל מחדש ולשים מאחור את התנגשויות התוכנה.
לקראת מכירה
פירמוט יכול להיות מועיל גם במקרה שבו אתם מתכננים למכור או לתרום את המחשב. זה מבטיח שכל הנתונים האישיים והמידע הרגיש יימחקו לחלוטין מהכונן הקשיח, מגן על הפרטיות שלכם ומונע הפרות נתונים אפשריות. במקרים כאלה, חיוני לבצע גיבוי נתונים מקיף לפני ביצוע התהליך, כדי להבטיח שלא תאבדו קבצים חשובים.
החלפת חומרה
בנוסף, אם שידרגתם את החומרה של המחשב, למשל אם החלפתם לוח האם או המעבד, ייתכן שיידרש פירמוט כדי להבטיח שהרכיבים החדשים יפעלו בצורה חלקה עם מערכת ההפעלה. זה עוזר למנוע בעיות תאימות ומבטיח ביצועים מיטביים.
שלב אחר שלב: איך לפרמט מחשב?
פירמוט מחשב אולי נראה כמו משימה מרתיעה, אבל עם הדרכה נכונה, זה יכול להיות תהליך פשוט. להלן מדריך שלב אחר שלב שיעזור לכם בתהליך.
גיבוי הנתונים: לפני הפירמוט, חשוב לגבות את כל הקבצים והמסמכים החשובים שלכם במחשב. אתם יכולים להשתמש בכונן קשיח חיצוני, אחסון בענן, או אפילו לצרוב את הקבצים החשובים על גבי תקליטורי DVD. זה מבטיח שלא תאבדו שום מידע בעל ערך במהלך הפירמוט.
יצירת USB או DVD הניתנים לאתחול: לאחר מכן, עליכם ליצור USB או DVD שניתן לאתחול המכיל את קבצי ההתקנה של מערכת ההפעלה. ניתן לעשות זאת באמצעות כלי שסופק על ידי היצרן של מערכת ההפעלה, כגון Windows 10 Media Creation Tool.
הפעלת המחשב מחדש: הכניסו את ה-USB או ה-DVD למחשב, והפעילו מחדש את המחשב. כעת יש לעבור לתפריט האתחול על ידי לחיצה על המקש המיועד במהלך האתחול. מפתח זה משתנה בהתאם למותג ולדגם של המחשב. בתפריט האתחול, בחרו את ה-USB או ה-DVD כהתקן האתחול הראשי.
התקנת מערכת ההפעלה: לאחר אתחול המחשב מה-USB או ה-DVD, עקבו אחר ההוראות שעל המסך כדי להתקין את מערכת ההפעלה. בחרו באפשרות של פירמוט הכונן הקשיח במהלך תהליך ההתקנה. שימו לב שהדבר יביא למחיקת כל הנתונים בכונן הקשיח, ולכן בידקו שוב את הגיבוי לפני שתמשיכו.
השלמת ההתקנה: לאחר הפירמוט מערכת ההפעלה תותקן במחשב שלכם. עקבו אחר ההנחיות כדי להגדיר את ההעדפות שלכם, וליצור חשבון משתמש. לאחר השלמת ההתקנה, תוכלו להתחיל להתקין מחדש את היישומים שלכם ולשחזר את הנתונים המגובים.
כיצד לפרמט מחשב נייד?
פירמוט מחשב נייד מתבצע בתהליך דומה לפירמוט מחשב שולחני, אך יש לקחת בחשבון כמה שיקולים נוספים. להלן מדריך שלב אחר שלב לקראת הפירמוט.
מקור מתח וסוללה: יש לוודא שהמחשב הנייד מחובר למקור מתח לאורך כל תהליך הפירמוט. פירמוט יכול להיות משימה שגוזלת זמן, ואתם כמובן לא רוצים שהסוללה של המחשב הנייד תיגמר באמצע הדרך, מה שעלול להוביל לסיבוכים.
גיבוי ושחזור: לפני פירמוט המחשב הנייד, צרו גיבוי מלא של הקבצים והמסמכים. בנוסף, בידקו אם המחשב הנייד שלכם כולל מחיצת שחזור מובנית או דיסק שחזור. כלים אלה יכולים לעזור לכם לשחזר את המחשב הנייד להגדרות היצרן המקוריות שלו לאחר הפירמוט עצמו.
גישה ל-BIOS: הפעילו מחדש את המחשב הנייד שלכם ועבור להגדרות ה-BIOS או UEFI (זה משתנה בהתאם ליצרן), אך הוא כרוך בדרך כלל בלחיצה על מקש מסוים במהלך האתחול, כגון F2 או Del. בהגדרות ה-BIOS, נווטו אל תפריט האתחול והגדירו את סדר האתחול לתעדוף לכונן ה-USB או ה-DVD.
אתחול מ-USB או DVD: הכניסו למחשב הנייד שלכם את ה-USB או ה-DVD (שמכיל את קבצי ההתקנה של מערכת ההפעלה). חשוב לשמור את הגדרות ה-BIOS. המחשב הנייד יופעל מחדש, וכעת אתם אמורים לראות הנחיה לאתחל מה-USB או ה-DVD. עקבו אחר ההוראות שעל המסך כדי להמשיך בהתקנה.
פירמוט הכונן הקשיח: במהלך תהליך ההתקנה תתבקש לבחור מיקום להתקנת מערכת ההפעלה. בחר את הכונן הקשיח שבו מותקנת מערכת ההפעלה הנוכחית שלך ובחר באפשרות לפרמט אותו. הקפד לבדוק שוב את הגיבוי שלך כדי למנוע אובדן נתונים.
השלמת ההתקנה: לאחר הפרמוט, מערכת ההפעלה תותקן במחשב הנייד שלכם. עקבו אחר ההנחיות כדי להגדיר את ההעדפות שלכם, ליצור חשבון משתמש ולהתקין מנהלי התקנים הדרושים. לאחר השלמת ההתקנה, תוכלו להתחיל לשחזר את הקבצים המגובים ולהתקין מחדש יישומים.
גן עדן למשתמשים: פירמוט באמצעות Windows 10
פירמוט מחשב באמצעות Windows 10 הוא תהליך פשוט יחסית שניתן לבצע על ידי ביצוע מספר שלבים פשוטים. להלן מדריך כיצד לעשות זאת.
1. גבו את הקבצים שלכם: לפני פירמוט המחשב, חיוני לגבות את כל הקבצים והמסמכים החשובים שלכם. אתם יכולים להשתמש בכונן קשיח חיצוני, אחסון בענן או כל שיטת גיבוי אחרת לבחירתכם, כדי להבטיח שהנתונים שלכם בטוחים ונגישים לאחר תהליך הפירמוט.
2. יצירת מדיית התקנה של Windows 10: כדי לפרמט מחשב באמצעות Windows 10, תזדקקו לכונן USB הניתן לאתחול או DVD עם קבצי ההתקנה של Windows 10. אתם יכולים ליצור מדיית התקנה כזו על ידי הורדת הכלי ליצירת מדיה של Windows 10 מהאתר הרשמי של Microsoft וביצוע ההוראות שמופיעות באתר.
3. אתחול המדיה: הכניסו את כונן ה-USB או ה-DVD הניתן לאתחול למחשב והפעילו אותו מחדש. במהלך תהליך האתחול, ייתכן שתצטרכו לגשת להגדרות ה-BIOS על ידי לחיצה על מקש ספציפי (בדרך כלל F2 או Del) כדי לשנות את סדר האתחול. הגדירו את כונן ה-USB או ה-DVD כהתקן האתחול הראשי ושמרו את השינויים.
4. התקנת Windows 10: לאחר אתחול המחשב ממדיה ההתקנה, תתבקשו להתקין את Windows 10. בצעו את ההוראות שעל המסך, בחרו את העדפות השפה והזינו את מפתח המוצר אם תתבקשו לכך. בחרו באפשרות לבצע התקנה מותאמת אישית, ואת הכונן שברצונכם לפרמט.
5. פירמוט הכונן: במהלך ההתקנה, תהיה לכם אפשרות לפרמט את הכונן עליו תרצו להתקין את Windows 10. בחרו את הכונן ולחצו על כפתור "פורמט". פעולה זו תמחק את כל הנתונים בכונן, ולכן חשוב לוודא שגיביתם את כל מה שרציתם, לפני שתמשיכו.
6. השלמת התקנה: לאחר פירמוט הכונן, המשיכו בתהליך ההתקנה של Windows 10. עקבו אחר ההנחיות כדי להגדיר את ההעדפות שלכם, ליצור חשבון משתמש ולהתאים אישית את ההגדרות. לאחר השלמת ההתקנה, תוכלו להתחיל שוב להשתמש במחשב.
העלויות לפירמוט מחשב
התשובה לשאלה כמה עולה לפרמט מחשב עשויה להשתנות בהתאם למספר גורמים. במקרים מסוימים, ייתכן שתוכלו לפרמט את המחשב בעצמכם מבלי לשלם לאיש מקצוע, בעוד שבמקרים אחרים ייתכן שתצטרכו לפנות לסיוע מקצועי בתשלום.
פירמוט בשיטת 'עשה זאת בעצמך'
אם יש לכם את הידע הטכני והביטחון לפרמט את המחשב שלכם בעצמכם, העלות יכולה להיות מינימלית או אפילו אפסית. ייתכן שתצטרכו להשקיע רק ברכישת כונן USB הניתן לאתחול או ב-DVD כדי ליצור את מדיית ההתקנה. עם זאת, חשוב לציין שפירמוט מחשב בעצמכם דורש הבנה טובה של התהליך, והסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בכך.
סיוע מקצועי
אם אינכם מרגישים בנוח לפרמט את המחשב בעצמכם, תוכלו לבחור לשכור טכנאי מקצועי או ספק שירותי מחשבים. עלות הסיוע המקצועי עשויה להשתנות בהתאם לספק השירות, המיקום ומורכבות העיצוב הנדרש. מומלץ להשוות מחירים כדי להבטיח שתקבל את התמורה הטובה ביותר לכסף שלכם.
שירותים נוספים
במקרים מסוימים, ייתכן שתזדקקו לשירותים נוספים יחד עם הפירמוט, כגון גיבוי למחשב ושחזור נתונים, התקנת תוכנה או שדרוגי חומרה. שירותים נוספים אלה יכולים להוסיף לעלות הכוללת של פירמוט המחשב.
אחריות
אם המחשב עדיין במסגרת תקופת האחריות, ייתכן שהפרמוט יהיה כלול באחריות והיצרן יישא בתשלום. מומלץ לבדוק את תנאי האחריות או לפנות לתמיכה של היצרן לקבלת מידע נוסף.
אמנם פרמוט המחשב בעצמך עשוי לחסוך לכם כסף, אך חשוב לשקול את הסיכונים והיתרונות. פירמוט לא נכון של מחשב עלול להוביל לאובדן נתונים או בעיות אחרות.
ההשלכות של הפירמוט
לאחר פירמוט המחשב, קורים כמה דברים שחשוב להיות מודעים אליהם. ראשית, כל הנתונים והקבצים במחשב יימחקו לחלוטין. המשמעות היא שכל המסמכים, התמונות, הסרטונים או הקבצים האחרים שהיו מאוחסנים במחשב לא יהיו נגישים יותר. חשוב שיהיה לכם גיבוי של הקבצים החשובים לפני ביצוע הפירמוט.
שנית, מערכת ההפעלה תותקן מחדש מאפס. המשמעות היא שתהיה לכם התקנה נקייה ורעננה של מערכת ההפעלה, ללא בעיות תוכנה קודמות או תוכנה זדונית. זה יכול לשפר את הביצועים והיציבות הכוללים של המחשב, מכיוון שהדבר מסיר כל תוכנה וקבצים מיותרים שיכולים להאט את פעולתו.
לאחר הפירמוט, יהיה עליכם להתקין מחדש את כל התוכנות והיישומים. זה כולל כלי פרודוקטיביות, תוכנת אנטי-וירוס, נגני מדיה וכל תוכנה אחרת שבה אתם משתמשים באופן קבוע. מומלץ להחזיק את קבצי ההתקנה או מפתחות המוצר זמינים לתהליך התקנה מחדש חלק יותר.
פירמוט אומר גם שכל ההגדרות של התאמה אישי שהיו במחשב יאופסו לברירת המחדל. זה כולל רקעים לשולחן העבודה, ערכות נושא, הגדרות תצוגה ועוד. יהיה עליכם להגדיר מחדש את המחשב בהתאם להעדפות שלכם.
לבסוף, פירמוט מחשב יכול להיות תהליך שלוקח זמן, במיוחד אם יש לכם הרבה נתונים לגבות ולהתקין מחדש. חשוב להקצות מספיק זמן לתהליך העיצוב ולוודא שיש לכם את כל המשאבים הדרושים, כגון מדיית התקנה והתקני גיבוי, כדי למנוע עיכובים או סיבוכים.
סיכונים ואמצעי זהירות בעת פירמוט המחשב
בעת פירמוט המחשב, ישנם סיכונים ואמצעי זהירות מסוימים שעליכם להיות מודעים אליהם כדי להבטיח תהליך חלק ובטוח. ראשית, העיצוב ימחק את כל הנתונים במחשב, לכן חיוני לגבות את המחשב שלכם ואת הקבצים החשובים לפני שתמשיכו. זה ימנע אובדן קבוע של הנתונים היקרים שלכם.
שנית, פירמוט מחשב יכול לפעמים להוביל לבעיות או שגיאות בלתי צפויות. מומלץ להצטייד בגיבוי של קבצי התקנת מערכת ההפעלה, כמו גם של כל מנהלי התקנים או תוכנה הדרושים, כדי למנוע סיבוכים כלשהם. זמינות קבצים אלה תעזור לכם להתקין מחדש את הרכיבים הדרושים בצורה חלקה.
בנוסף, פירמוט מחשב יכול להיות תהליך מורכב, במיוחד אם אינכם מכירים את השלבים. מומלץ לעקוב אחר מדריך אמין או לפנות לסיוע מקצועי כדי להבטיח שלא תעשו טעויות בלתי הפיכות. פירמוט לא תקין עלול לגרום לאובדן קבצי מערכת חשובים או לנזק לכונן הקשיח.
לבסוף, חשוב להיזהר מתוכנות זדוניות או וירוסים פוטנציאליים במחשב, לפני הפירמוט. בצעו סריקה של המערכת באמצעות אנטי וירוס מומלץ ואמין, כדי לזהות ולהסיר תוכניות זדוניות. פירמוט מחשב ללא זיהוי קודם של תוכנות זדוניות עלול לגרום להתפשטות שלהן למכשירים אחרים או להתקנה מחדש של תוכנות זדוניות במחשב החדש שעבר פירמוט.
גיבוי נתונים: כיצד לשמור על הנתונים שלכם?
גיבוי נתונים הוא צעד חיוני לשמירה על המידע היקר שלכם, רגע לפני פירמוט המחשב. ישנן מספר שיטות בהן תוכלו לגבות את הנתונים שלכם ביעילות. כך, אפשרות אחת היא להשתמש בכונן קשיח חיצוני או בכונן הבזק מסוג USB. כל שעליכם לעשות הוא לחבר את התקן האחסון למחשב, ולהעתיק אליו את הקבצים והתיקיות החשובות. זה מבטיח שהנתונים שלכם יישארו שלמים ונגישים גם לאחר הפירמוט.
אפשרות נוספת היא להשתמש בשירותי אחסון בענן. פלטפורמות כגון Google Drive, Dropbox או Microsoft OneDrive מציעות פתרונות אחסון מאובטחים ונוחים. העלו את הקבצים שלכם לענן וקבלו אליהם גישה מכל מכשיר. אפשרות זו מספקת שכבת הגנה נוספת מכיוון שהנתונים שלכם מאוחסנים מרחוק.
אתה יכולים גם לשקול ליצור תמונת דיסק או גיבוי מערכת. זה כרוך ביצירת עותק שלם של הכונן הקשיח של המחשב, כולל מערכת ההפעלה והתוכנה המותקנת. תוכנת הדמיית דיסק, כגון Acronis True Image או Macrium Reflect, יכולות לסייע לכם ביצירת תמונה אותה ניתן לשחזר מאוחר יותר.
יתר על כן, מומלץ לבצע גיבויים מרובים של הנתונים שלכם. משמעות הדבר היא שמירת עותקים במיקומים שונים או באמצעות שיטות גיבוי שונות. על ידי כך, אתם ממזערים את הסיכון לאובדן הנתונים שלכם עקב כשל חומרה, גניבה או נסיבות בלתי צפויות אחרות. זכרו לעדכן באופן קבוע את הגיבויים כדי לכלול שינויים או קבצים חדשים. הגדירו לוחות זמנים לגיבוי אוטומטי או תזכורות, כדי להבטיח שהנתונים שלכם מוגנים באופן עקבי.
'לוח נקי': היתרונות של פירמוט מחשב
יש כמה יתרונות משמעותיים לפרמוט המחשב. ראשית, התהליך מאפשר להסיר כל קבצים, תוכניות או תוכנות זדוניות מיותרות שעלולות להאט את המערכת המחשב, או לגרום לבעיות יציבות.
שנית, הפירמוט גם מספק הזדמנות לארגן את הקבצים והתיקיות שלכם בצורה יעילה יותר. עם הזמן, העומס יכול להצטבר, מה שמקשה לאתר ולגשת לקבצים שאתם זקוקים להם. באמצעות הפירמוט אתם יכולים ליצור מערכת קבצים נקייה ומאורגנת, מה שמקל על איתור וניהול הנתונים.
בנוסף, הפירמוט יכול לעזור בפתרון התנגשויות תוכנה ובעיות תאימות. לפעמים, התקנה והסרה של תוכניות עלולות להשאיר מאחור שאריות של קבצים או ערכי רישום, שעלולים לגרום להתנגשות עם תוכנות אחרות. הפירמוט יכול לבטל את ההתנגשויות האלה, מה שמבטיח פעולה חלקה. זה יכול גם לעזור להאריך את תוחלת החיים של המחשב. עם פירמוט והתקנה מחדש של מערכת ההפעלה, תוכלו להסיר שגיאות או פגמים שהצטברו שעשויים להשפיע על אורך החיים של החומרה. יתרון נוסף של הפירמוט הוא אבטחה משופרת.
פירמוט המחשב יכול להסיר כל תוכנות זדוניות או וירוסים פוטנציאליים שעלולים "להדביק" את המערכת. זה שימושי במיוחד אם אתם נתקלים בפרצות אבטחה תכופות או חושדים שהמחשב נפרץ. התחלה עם לוח נקי יכול לספק לכם שקט נפשי ולהבטיח סביבת מחשוב מאובטחת.
נקודה חשובה נוספת: אם מדובר על מצב בו מחשב לא נדלק הרי שפירמוט הוא לא אופציה, משום שהמחשב צריך להיות מופעל כדי שנבצע עליו את תהליך הפירמוט. במקרה בו המחשב לא נדלק ייתכן שיהיה צורך לרכוש פשוט מחשב חדש.